امروز جمعه  10 فروردين 1403
تصویر برداری
CT Scan بدون تزریق

CT Scan بدون تزریق

سی تی اسکن، یکی از روشهای پیشرفته تصویربرداری پزشکی است.بعد از رادیوگرافی ساده ، سیتی اسکن بیشترین کمک را به بررسی ضایعات سیستم حرکتی بدن انسان بخصوص استخوانها می کند. امروزه CT یکی از متنوع ترین روشهای تصویربرداری تشخیصی جدید محسوب میشود که اطلاعات فراوانی را فراهم مینماید. در بسیاری از حیطه های تصویربرداری سیتی یا به کمک تصویربرداری های معمول توسط پرتو X آمده و یا جایگزین آنها شده است. با استفاده از تصاویر سی تی اسکن میتوان بافتهای درون بدن را مشاهده کرد و شکل انها را بررسی نمود.وقتی که با یک اره تیز یک درخت را برش میدهید میتوانید سطح مقطع آن را در محل برش ببینید.دستگاه سیتی اسکن هم در واقع برش های مجازی از بدن انسان تهیه مینماید و تقریبا هرجایی از بدن انسان سیتی اسکن انجام میشود.

اصول اساسی

اصول اساسی CT عبارت است از این که یک مجموعه بادبزنی شکل از اشعه تنظیم شده (محدودشده) عمود برمحور طولی بدن بیمار شده و میزان تخفیف پرتو به دلیل عبور از بدن توسط یک مجموعه آشکارساز اندازه گیری میشود که به آن طرح تخفیفی میگویند.تولیدکننده پرتو یک تیوب قوی مولد پرتوی X است .سیستم آشکارساز شامل مجموعه ای حدود 1000آشکارسازمجزا است (و بنابراین یک طرح تخفیفی شامل حدود 1000مقدار عددی میباشد). تقریبا در تمامی سیستمهای سی تی که امروزه بکار میروند مبدل اشعه و اشکارسازها (Gantry) در اطراف بدن بیمار میچرخند.بنابراین از لایه ای از بدن که تحت تابش پرتو قرا گرفته تعداد فراوانی طرح تخفیفی بدست میاید که از جهات مختلفی ثبت شده اند. بر این اساس میتوان یک تصویر مقطعی را بصورت ریاضی محاسبه نمود.

جهت گرفتن نوبت، لطفا به قسمت نحوه وقت دهی مراجعه نمایید. 

لطفادر زمان گرفتن وقت به موارد زیر توجه فرمایید:

بیماران خانم حتما از باردار نبودن خود مطمئن باشند و در صورت مشکوک بودن مسئولین پذیرش را مطلع سازند.

فاصله انجام عکس پزشکی هسته ای و سیتی حداقل 48ساعت میباشد.

بیماران محترم در صورت ابتلا به بیماری مسری مانند هپاتیت (یرقان) ، ایدز و سل حتما مسئولین پذیرش را در جریان بگذارید.

به همراه داشتن کلیه مدارک پزشکی قبلی در رابطه با سیتی اسکن فعلی اعم از رادیولوژی ،سیتی اسکن، ام ار ای، سونوگرافی و جواب پاتولوژی برای بیماران در انجام سیتی الزامیست.

لطفا سابقه جراحی ،بیوپسی(نمونه برداری) ، کموتراپی(شیمی درمانی) و رادیوتراپی (پرتودرمانی) دقیق نوشته شود.

از آوردن زیورالات و جواهرات خود بپرهیزید.

بیمارانی که داروهای خاص مصرف مینمایند بدون دستور پزشک معالج داروهای خود را قطع نکنند.

لطفا در زمان اسکن کردن بی حرکت بمانید و تکان نخورید.ممکن است از شما خواسته شود نفس بکشید و سپس آنرا نگهدارید نگران نباشید اینکار فقط چندثانیه طول میکشد.

تجهیزات  و داروهای مصرفی برای این بیماران از داروخانه بیمارستان قابل تهیه است.

برای انجام سیتی اسکن خوراکی و یا تزریقی لطفا برگه آمادگی های لازم را در زمان نوبت گرفتن تهیه نماید.

در مورد سیتی اسکن با تزریق وریدی لازم است که قبل از نجام سیتی اسکن آزمایش اوره و کراتین را انجام داده و همراه داشته باشد.

مواردی که برای انجام سیتی اسکن ممنوع است:

آسم-تنگی نفس شدید-حساسیت مفرط به دارو-مولتیپل میلوما و در بیماران با کراتین بالا

سیتی اسکن هایی که نیاز به آمادگی دارند شامل کلیه سیتی اسکن های با کنتراست(وریدی و خوراکی) و سیتی اسکن های شکم و لگن میباشد.

سیتی اسکن های بدون کنتراست که نیاز به جوابدهی ندارند حدود یکساعت بعد از انجام به بیمار تحویل داده میشود.

سیتی اسکنهای ساده و با کنتراست که نیاز به گزارش رادیولوژیست دارد پس از 72 ساعت به بیمار تحویل داده میشود.

کلیه سیتی های بدون کنتراست از قبیل مغز ، سینوس و ... نیاز به آمادگی قبلی ندارند.انجام سیتی اسکن حدود 10 دقیقه بطول می انجامد و کافیست بیمار به توضیحات کارشناس مربوطه در همان لحظه انجام سیتی عمل نماید.